Sokan még mindig azt gondolják, a tudatos márkaépítés, arculatalakítás csak a végtelen erőforrásokkal, a kkv-k számára elérhetetlen büdzsével rendelkező multinacionális cégek kiváltsága. Tévedés. Legalább akkora, mint az, hogy egy kkv számára ez egy sokadrangú kérdés. Egy ilyen horderejű feladat egy igazi marketingesnek minden egyes alkalommal megbizsergeti a szívét, izgalommal tölti el a lelkét. Amikor a ROCK SAFETY-nél meghatároztuk a rövid távon stratégiailag fontos sarokpontokat, az arculatfrissítés, a brandépítés, a márka imázsának új szintre emelése elsődleges szerepet kapott. Alábbiakban bemutatjuk, milyen kiemelt elemekből áll egy ilyen folyamat, valamint sorra veszünk pár fogalmat, amiket a mai napig sokszor nem a megfelelő helyen kezelnek.

ARCULAT

Az arculat a cég különböző megjelenési formáinak összessége. Ideális esetben egy egységes kép, amit egy cég a vásárlói, a márkája iránt érdeklődők felé közvetít. A nagy kép azonban olyan kisebb egységek sokaságából, puzzle darabkákból épül fel, amiknek önmagukban is meg kell állniuk a helyüket, de egymásba is kell tudni illeszkedniük. Ha valamelyik nem illik bele a sorba, vagy hiányzik, a kép nem lesz teljes, egész. Az arculat ki- vagy átalakítását meg kell, hogy előzze egy stratégiailag elengedhetetlen lépés, tisztázni kell, és világosan kitűzni a koncepciót, mit szeretnénk elérni, hova szeretnénk eljutni.

KONCEPCIÓ – POZICIONÁLÁS

Koncepció alatt nem csak azt értjük, hogy van egy jó ötletünk, hogyan alakítsunk át egy logót, milyen színűek legyenek a termékeink csomagolásai, milyen grafikai megoldásokat használunk egy hirdetésben, hogyan kommunikálunk akár online, akár offline felületeken. Ezek már mind megvalósulásai, következményei az egységes koncepciónak.

Az origo, a kiindulási pont az, hogy egy cég világosan meghatározza  magát a piacon, hova pozicionálja termékeit, szolgáltatásait, a márkát.

„Minél több jó terméket, szolgáltatást szeretnénk eladni, célunk, hogy növekedjen az árbevétel amennyire csak lehetséges.” – Ez önmagában nem koncepció.

Ma már elengedhetetlen a jó termék, minőségi szolgáltatás ahhoz, hogy egy cég/márka egyáltalán életképes maradjon, legyen szó bármilyen piacról.

„Milyen megoldást tudunk kínálni a vevőinknek, hogyan tudjuk a legjobban megoldani mi a problémáját? Mi különböztet meg minket a versenytársaktól, miben nyújtunk mást, miben vagyunk mi a legjobbak?” – Ezekre a kérdésekre kell tudni választ adni, minden innen indul ki, ebből tudjuk meghatározni a karakterünket, elhelyezni magunkat a piacon.

A ROCK SAFETY Kft. negyed évszázados tapasztalattal rendelkezik a munkavédelmi piacon, ROCK SAFETY® saját márkája ismert és kedvelt a vevői körében, rugalmas vevőszolgálatával, gyors logisztikai megoldásaival, 0.1% alatti reklamációs rátájával nemcsak a magyarországi, de dinamikus növekedésével már a nemzetközi piacokon is karakteres szereplővé vált. Bizalmat és személyes kapcsolatokat építettünk, nálunk – folyjon bármilyen csatornán keresztül is a kommunikációnk – a középpontban mindig a személyes kapcsolat, az EMBER áll.

„A ROCK SAFETY® brand munkavédelmi termékek gyártója és forgalmazója, mely tetőtől talpig megóvja azokat a szakembereket, akiket hazavár épségben a családjuk.”

MISSZIÓ – KÜLDETÉS

Minden cég sikeres működésének, fejlődésének alapja a profit maximalizálása, ez nem kérdés. Pénzügyes kollégák biztosan felkapják a fejüket, de fontos akkor is megjegyezni, marketing szemszögből helytelen, ha ez célként van megjelölve. Ez ugyanis szintén következmény. Gyümölcse annak az egységes koncepciónak és stratégiának, amikor a piacon a megfelelően pozicionált márkánkkal mi kínáljuk a legjobb megoldást a jól meghatározott célcsoportunk igényeire (ez utóbbi elemzése egy külön cikket is megérdemelne).

Mi egyének, magánemberek is jellemünk, értékeink mentén tudjuk magunkat elhelyezni a világban, így vagyunk képesek hatékonyan működni környezetünkben. Enélkül csak lógnánk a levegőben. Hosszú távon ezért egy cégnek/márkának is kell, hogy legyen missziója. Karakteres elvei alapján meghatározott küldetése, ami áthatja az egész szervezet működését. Gondoljunk bele, a szervezetben dolgozók is szívesebben dolgoznak egy olyan cégért, ahol világosan meghatározott értékek mentén folyik a munka, ahol van küldetéstudat, ami mögé szívesen állnak be. Egy csónakban evezünk, egy felé kell húznunk. És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a vásárlóinkban/partnereinkben is hogyan építi a bizalmat márkánk irányába a hiteles küldetés. Vigyázat! Ez nem üres szlogenekről, eldurrogtatott üres vaktöltényekről szól, minden esetben igaz tartalommal kell megtölteni.

„A ROCK SAFETY®-nél hiszünk abban, hogy nem csak minőségi munkavédelmi kesztyűket, cipőket, ruházatot adunk, hanem VÉDELMET, közvetlenül a dolgozónak, közvetve az egész családnak.”

Our Mission: Your Protection – Küldetésünk: az Ön védelme.

IMÁZS

Rengetegszer összemosódik sajnos az arculat és az imázs fogalma, pedig van egy éles, jól meghatározható különbség. Az arculatot közvetlenül mi formáljuk, alakítjuk, az a cég/márka külső megjelenése. Az imázs viszont az a belső megítélés, belső kép, ami a vevő fejében alakul ki rólunk, amikor meglátja a cégérünket. Az arculat hatással van rá, de sok minden más is befolyásolja. Ide vehetünk minden olyan – a vevő általi – észlelést, minden olyan dolgot, amit a céggel kapcsolatban lát, hall, tapasztal, akár harmadik félen keresztül is. Fontos az időtényező is. Az arculatot viszonylag gyorsan tudjuk alakítani, az imázs jóval hosszabb távon alakul ki. Sokkal nehezebb a vágyott imázst, a bizalmat elérni a partnerek fejében, és úgy kell rá vigyázni, mint a hímes tojásra, mert amilyen nehéz felépíteni, olyan könnyen és gyorsan le is lehet rombolni. De ha jól végezzük a dolgunkat, olyan érzelmi kötődést, megbecsülést vívhatunk ki márkánknak, ami az egyik, ha nem a legnagyobb értéke egy cégnek.