Büszkeségünk, új irodaházunk elnyerte a 2022-es „ÉV HÁZA” pályázat közönségdíját!

Az „ÉV HÁZA” díj története

Az Év háza a hazai építész szakma­ elis­mert díja, amely a családi házak, kis lakóépületek valamint 2018 óta a középületek szakmai szempontok alapján ér­tékelt ­elismerése. A díjazottak sorában szinte kivétel nélkül megtalálható­k a sz­akma legje­les­ebb képviselői.

Az Év háza díj elődjét, akkor még más néven, 1994-ben a Belügyminisztérium és az akkori Családi Ház magazin hívta életre. Az évről-évre megrendezett pályázat új fórum­ot teremtett a kilencvenes években szétforgácsolódott építész szakma számára, hozzájárulva az építészeti minőség következetes érvényesítéséhez.

A Családi Ház 2001-es tulajdonosváltását ­követően az ezzel egy időben megszűnt díjat Szoják Balázs építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének és más szakmai szervezetek támogatásával keltette újra életre. Közreműköd­ésüknek köszönhetően 2008-tól, évről évre ismét e független pályázat útján keresi a szakma az év lejobbjait.

A Pályázat célja megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel a Bíráló Bizottság által színvonalasnak ítélt épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást.

Az „Év háza” mozgalomhoz csatlakozott a díj társlapítója, a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) mellé a Magyar Építész Kamara (MÉK) és az Építéstudományi Egyesület (ÉTE), ezzel az Építész Szervezetek Testülete (ÉSZT) legjelentősebb, építészeket tömörítő szövetségei egységesen álltak a díj mögé.

2020-tól a szervezők megkérdezték a közönség véleményét is. Így a hét szakmai zsűri által odaítél elismerés mellett már a közvélemény részéről a legtöbb szavazatot kapó épület részére a közönségdíj is átadásra került.

2022-ben a nagyközönségtől a legtöbb szavazatot Csörgő Csaba György jászberényi ROCK SAFETY irodaépülete kapta, ezzel elnyerte a 2022. év középület kategória közönségdíját!